اشتراک گذاری

معرفی قطعات پرینتر و کاربرد آن ها

در این مقاله قصد داریم به معرفی قطعات پرینتر و کاربرد هر کدام از آن ها بپردازیم. این قطعات عبارتند از: برد، کارتریج، فیوزر، هد و… پرینترها از قطعات متعددی تشکیل شده اند و ایراد در هر کدام می تواند، باعث اختلال در عملکرد شود. دانستن وظایف هر قطعه به ما کمک می کند اگر در هنگام چاپ مشکلی برای دستگاه به وجود بیاید بتوانیم زودتر آن را تشخیص داده و تعمیر کنیم. پس حتما ادامه این مقاله را بخوانید.

معرفی قطعات پرینتر و کاربرد آن ها

انواع قطعات پرینتر و کاربرد آن ها

1. برد پرینتر

پرینترها از چندین برد مدار چاپی (PCB) برای کنترل عملکردهای مختلف خود استفاده می‌کنند. این بردها عبارتنداز: برد پاور – برد فرمتر – برد موتور – برد اسکنر – برد رابط کاربری

برد پاور: این قطعه پرینتر وظیفه تامین انرژی برای بردها و قسمت های مختلف دستگاه را به عهده دارند. همچنین وظیفه کنترل ولتاژ برای جلوگیری از عبور جریان برق اضافی را به عهده دارد. اگر پرینتر روشن نمی شود یا صدای غیرعادی از آن می شنوید احتمالا ایراد از برد پاور باشد.

برد فرمتر: این برد مغز متفکر پرینتر است. کنترل تمام بردها و پردازش فایل هایی که از کامپیوتر دریافت می شود را به عهده دارد. همچنین مدیریت حافظه پرینتر را هم انجام می دهد. روشن نشدن پرینتر، پیغام خطا و یا چاپ بی کیفیت و ناقص از نشانه های خرابی این برد است.

خدمات تخصصی مرکز سخت افزار ایران: تعمیر مین برد پرینتر

برد موتور: این برد تنظیم سرعت و هماهنگی موتورهای مختلف پرینتر را به عهده دارد. نشانه های خرابی این برد عبارتنداز: چاپ کج یا نامرتب – صدای غیرعادی – کاغذ به درستی کشیده نمی شود.

برد اسکنر: این برد در دستگاه هایی که قابلیت اسکن را دارند وجود دارد. در ابتدا وظیفه این برد دریافت تصاویر و متن ها است. سپس این فایل ها را به فرمت دیجیتال و قابل مشاهده در کامپیوتر تبدیل می کند. اگر فایل های دریافتی ناقص است و یا خطوط یا لکه هایی را در فایل نهایی مشاهده می کنید، برد اسکنر ایراد دارد. از نشانه های دیگر عدم اتصال پرینتر به کامپیوتر است.

برد رابط کاربری: دکمه ها و صفحه نمایش پرینتر شما توسط این برد کنترل می شود. همچنین دریافت دستورات و نمایش اطلاعات را برعهده دارد. هر کدام از این موارد کارکرد درستی نداشته باشد نشانه خرابی این قطعه پرینتر است. همچنین اگر اطلاعات نادرستی روی صفحه نمایش می بینید این برد ایراد دارد.

2. کارتریج پرینتر

کارتریج قطعه ای از پرینتر است که مواد مصرفی چاپ را در خود جای می‌دهد. این مواد مصرفی می‌ توانند جوهر (در پرینترهای جوهرافشان) یا تونر (در پرینترهای لیزری) باشند. کارتریج ها علاوه بر ذخیره مواد مصرفی، وظیفه کنترل میزان استفاده از این مواد در زمان چاپ را به عهده دارد. در ادامه به بیان ویژگی های هر دو نوع کارتریج می پردازیم.

کارتریج جوهر افشان: این نوع کارتریج از جوهر مایع برای چاپ استفاده می کند. در رنگ های مختلف موجود هستند و کیفیت چاپ بالایی نسبت به پرینترهای لیزری دارند. تنها ایراد آن این است که قیمت بالایی نسبت به تونر دارند.

کارتریج لیزری: این نوع کارتریج از پودر تونر برای چاپ استفاده می کند. تونر این نوع کارتریج در رنگ های مختلف موجود است. اما کیفیت چاپ جوهرافشان را ندارند و قیمت پایین تری دارند.

کارتریج ها جزو موارد مصرفی هستند که در طول زمان نیاز به تعویض یا شارژ دارند. علائم این موضوع موارد زیر هستند:

  • متون کم رنگ یا ناواضح روی کاغذ
  • پخش شدن تونر یا نشت جوهر روی کاغذ
  • خطوط یا لکه های رنگی یا سیاه روی کاغذ
  • پیغامThe toner cartridge is low روی صفحه نمایش پرینتر
آشنایی با قطعات پرینتر

3. موتور پرینتر

این قطعه با چرخاندن غلطک ها، کاغذ را از سینی کاغذ برمی دارد و وارد چرخه چاپ می کند. همچنین با تنظیم سرعت غلطک ها، سرعت چاپ را هم کنترل می کند. این تنظیم سرعت بسیار اهمیت دارد. زیرا در چروک نشدن و پاره نشدن کاغذ تاثیر دارد. در کل 2 نوع موتور پرینتر داریم.

  • موتور پله ای: این نوع موتور برای حرکت دقیق و گام به گام کاغذ استفاده می شود.
  • موتورDC: این نوع موتور برای حرکت سریع و روان کاغذ استفاده می شود.

صدای غیرعادی و گیر کردن کاغذ در دستگاه از نشانه های خرابی موتور پرینتر است.

4. درام پرینتر

درام یک قطعه استوانه ای شکل و حساس به نور است. این قطعه در پرینترهای لیزری و دستگاه های کپی استفاده می شود. به این قطعه یونیت درام یا کیت درام هم می گویند. وظیفه این قطعه ذخیره بارالکتریکی، انتقال تصویر از لیزر به کاغذ و ذوب شدن پودر تونر را به عهده دارد. مراحل کار درام به صورت زیر است:

  1. ابتدا یک بار الکتریکی توسط لیزر روی درام ایجاد می شود.
  2. پرتوهای لیزر توسط آینه ها و لنزها هدایت می شوند تا تصویر مورد نظر را روی درام ایجاد کنند.
  3. سپس پودر تونر به درام چسبیده و به مناطقی که بار الکتریکی دارند جذب می‌شود.
  4. کاغذ با درام تماس پیدا می‌کند و پودر تونر از درام به کاغذ منتقل می‌شود.
  5. فیوزر پودر تونر را ذوب می‌کند و آن را به طور دائمی به کاغذ می‌چسباند.

اگر متون روی کاغذ تار هستند یا خطوط عمودی یا لکه هایی را مشاهده می کنید، احتمالا درام پرینتر شما ایراد دارد. همچنین پشت زمینه خاکستری هم از علائم دیگر آن است.

انواع قطعات پرینتر

5. صفحه کنترل پرینتر

صفحه کنترل یا پنل کنترل یک واسطه برای تعامل با پرینتر است. این صفحه شامل دکمه ها، چراغ ها و یک صفحه نمایش است که اطلاعات مربوط به وضعیت پرینتر را نشان می دهد. صفحه نمایش اطلاعات مربوط به تعداد صفحات چاپ شده، میزان جوهر یا تونر باقی مانده و کدهای خطا برای عیب یابی را نشان می دهد. همچنین با استفاده از دکمه ها می توان اندازه کاغذ و کیفیت چاپ را کنترل کرد.

صفحه نمایش در 3 مدل لمسی، ساده و پیشرفته وجود دارند. تنها تفاوت این ها در میزان امکاناتی است که در اختیار کاربر قرار می دهد.

برای اطلاعات بیشتر درباره روش های پررنگ چاپ کردن پرینتر کلیک کنید.

6. فیوزر پرینتر

یکی از قطعات مهم پرینتر ، فیوزر یا یونیت فیوزینگ است. این قطعه وظیفه تثبیت تونر روی کاغذ و افزایش وضوح و کیفیت چاپ را به عهده دارد. همچنین گرمای آن باعث می شود ذرات تونر به جای پخش شدن، به طور کامل به کاغذ بچسبد. عملکرد این قطعه به صورت زیر است:

  1. کاغذ با عبور از غلتک‌های فیوزر، گرم می شود.
  2. گرمای غلتک ها ذرات تونر را ذوب می کند و آن‌ها را به کاغذ می چسباند.
  3. سرعت عبور کاغذ از فیوزر به گونه ای تنظیم می شود که از سوختن کاغذ جلوگیری شود.

فیوزر نیز مانند کارتریج یک قطعه مصرفی است که بعد از مدتی باید تعویض شود. نشانه های خرابی آن چاپ کمرنگ متون، وجود لکه، چروک شدن کاغذ و خطوط عمودی روی کاغذ است.

آشنایی با اجزای اصلی پرینتر

7. خنک کننده پرینتر

این قطعه در پرینترهای لیزری استفاده می شود. گرمای ایجاد شده توسط فیوزر به حدی زیاد است که ممکن است به اجزای دیگر پرینتر آسیب برساند. به همین دلیل نیاز است که در مواقع لازم خنک کننده شروع به کار کند و گرمای تولید شده را متعادل کند. در برخی از پرینترها از فن استفاده می شود تا هوای خنک بیرون را به داخل پرینتر انتقال دهد. در برخی دیگر از هیت سینک استفاده می شود. هیت سینک یک قطعه فلزی است که گرمای داخل پرینتر را جذب می کند و به بیرون منتقل می کند. در برخی از پرینترهای گران قیمت هم از مایع خنک کننده استفاده می شود.

8. هد پرینتر

این قطعه در پرینترهای جوهرافشان استفاده می شود. وظیفه این قطعه پاشش یکنواخت جوهر و حفظ کیفیت چاپ است. هد پرینتر با استفاده از نازل های بسیار ریز جوهر را به صورت قطرات ریز روی کاغذ می پاشد. البته این کار را با کنترل دقیق و بسیار حساس انجام می دهد. 2 نوع هد پرینتر داریم:

  • هدثابت: این هد به صورت ثابت قرار دارد و دائما در معرض جوهر قرار دارد. این نوع هد برای چاپ با حجم بالا استفاده می شود.
  • هد متحرک: این هد قبل شروع چاپ به سمت کاغذ حرکت می کند و بعد از پایان چاپ به جای خود باز می گردد. این نوع هد برای چاپ با حجم کم استفاده می شود.

هد پرینتر یک قطعه حساس است که باید به صورت مستمر تمیز شود. از علائم خرابی هد پرینتر ایجاد خطوط عمودی یا افقی روی کاغذ و کیفیت کم چاپ است. دلیل این موضوع گرفتگی نازل های آن است.

آشنایی با اجزای پرینتر و کاربرد آن ها

9. سلونوئید پرینتر

نام دیگر این قطعه کلاچ پرینتر است. سلونوئید با قطع و وصل کردن جریان برق، حرکت کاغذ در مسیر چاپ را کنترل می کند. همچنین با تنظیم زمان و سرعت حرکت کاغذ از گیرکردن کاغذ در مسیر چاپ و ساییدگی قطعات پرینتر جلوگیری می کند. عملکرد این قطعه به صورت زیر است:

  • سلونوئید از یک سیم پیچ و یک هسته فلزی تشکیل شده است.
  • هنگامی که جریان برق به سیم پیچ وصل می‌شود، هسته فلزی مغناطیسی شده و به سمت سیم پیچ جذب می‌شود.
  • جذب هسته فلزی، باعث حرکت قطعات مکانیکی پرینتر و به حرکت در آمدن کاغذ می‌شود.
  • هنگامی که جریان برق از سیم پیچ قطع می‌شود، هسته فلزی به حالت اولیه خود باز می‌گردد و حرکت کاغذ متوقف می‌شود.

اگر کاغذ به طور کامل کشیده نمی شود، در مسیر چاپ گیر می کند و یا خطوط عمودی روی کاغذ مشاهده می کنید، احتمالا این قطعه پرینتر ایراد دارد.

برای مشاهده روش های کنسل کردن دستور پرینت کلیک کنید.

10. ترنسفر پرینتر

یکی دیگر از قطعات پرینتر ترنسفر یا تسمه انتقال است که در پرینتر های رنگی استفاده می شود. وظایف ترنسفر به صورت زیر است: 

  • انتقال تونراز درام به کاغذ: پس از آنکه تونر توسط درام به روی کاغذ منتقل شد، ترنسفر با گرم شدن، تونر را ذوب کرده و به طور دائمی آن را به کاغذ می‌چسباند.
  • جلوگیری از پخش شدن پودر تونر: گرمای ترنسفر باعث می‌شود که ذرات تونر ذوب شده و به جای پخش شدن، به طور کامل به کاغذ بچسبند.
  • افزایش کیفیت چاپ: ترنسفر با تثبیت تونر بر روی کاغذ، به افزایش وضوح و کیفیت چاپ کمک می‌کند.

نحوه عملکرد ترنسفر پرینتر:

  1. کاغذ با عبور از غلتک‌های ترنسفر، گرم می‌شود.
  2. گرمای غلتک‌ها ذرات تونر را ذوب می‌کند و آن‌ها را به کاغذ می‌چسباند.
  3. سرعت عبور کاغذ از ترنسفر به گونه‌ای تنظیم می‌شود که از سوختن کاغذ جلوگیری شود.

نشانه های ایراد در این قطعه شامل: کم رنگ شدن متون – ایجاد لکه و خطوط عمودی – چروک شدن و یا پاره شدن کاغذ می شود.

معرفی انواع قطعات پرینتر و کاربرد آن ها

11. پیکاپ پرینتر

به این قطعه کاغذکش یا غلتک کاغذکش هم می گویند. این قطعه وظیفه کشیدن کاغذ از سینی به داخل پرینتر را به عهده دارد. این قطعه توسط یک موتور الکتریکی به چرخش در می آید. سرعت چرخش آن توسط پرینتر کنترل می شود تا از گیر کردن کاغذ در مسیر چاپ جلوگیری شود. پیکاپ های لاستیکی از جنس لاستیک نرم هستند و اصطکاک بالایی دارند. به همین دلیل عمر کوتاه تری دارند. اما پیکاپ های سیلیکونی اصطکاک کمتری دارند و عمرطولانی تری دارند. اگر این قطعه ایراد داشته باشد، متون روی کاغذ به صورت کج چاپ می شوند و همچنین کاغذ داخل دستگاه گیر می کند.

12. پمپ وکیوم پرینتر

برخی از مدل های پرینترجوهرافشان پمپ وکیوم یا پمپ تخلیه دارند. این پمپ با ایجاد خلا در هد پرینتر جوهر را از کارتریج به سمت آن منتقل می کند. این کار از ایجاد حباب در جوهر جلوگیری می کند و هدایت جوهر به سمت هد پرینتر به صورت قطعی انجام می شود. 2 نوع پمپ وکیوم در پرینتر استفاده می شود. پمپ وکیوم مکانیکی با استفاده از موتور الکتریکی و دیافراگم این کار را انجام می دهد. پمپ وکیوم الکتریکی هم تنها از موتور الکتریکی برای ایجاد خلا استفاده می کند.

راهنمای کامل: نصب پرینتر در مک بوک

13. سینی کاغذ پرینتر

سینی کاغذ محلی برای نگهداری کاغذ است. چند نوع سینی برای نگهداری انواع کاغذ داریم.

  • سینی کاغذ ورودی: این سینی برای قرارگیری کاغذ قبل از چاپ استفاده می‌شود.
  • سینی کاغذ چند منظوره: این سینی برای انواع مختلف کاغذ مانند کاغذ ضخیم، پاکت نامه و برچسب استفاده می‌شود.
  • سینی کاغذ بایگانی: این سینی برای جمع آوری کاغذهای چاپ شده بعد از چاپ استفاده می‌شود.

14. درب ورودی کاغذ پرینتر

این درب از کاغذ های درون سینی کاغذ در برابر گرد و غبار، آلودگی و اشیای خارجی محافظت می کند. تمیز بودن کاغذ به سلامت درام و فیوزر هم کمک می کند.

نکات تکمیلی قطعات پرینتر و کاربرد آن ها

در این مقاله شما با قطعات پرینتر و وظایف هر کدام از آن ها آشنا شدید. اکثر این قطعات در پرینتر های لیزری و جوهرافشان یکسان است. در پرینترهای لیزری قطعات کارتریج، درام و خنک کننده متفاوت از جوهرافشان است. در پرینترهای جوهرافشان هم نوع کارتریج، هد پرینتر و پمپ وکیوم متفاوت از پرینترهای لیزری است.

5/5 (2 امتیاز)

مشکلت حل نشده؟😟 معطل چی هستی ؟!🤔 گوشی رو بردار و با 62948(021) تماس بگیر، مشاوره رایگانه!🤩

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

15 − چهار =