در سالهای اخیرکاربردهای متنوع و فراوان پرینترها در امور اداری، شرکتی و خانگی، رسیدگی و سرویس دهی به آنها را به نوعی تخصص حرفهای تبدیل نموده است. در میات قطعاتی از چاپگر که به تعمیر و رسیدگی نیاز پیدا میکنند، کارتریج از بخشهای مهم محسوب میشود. عدم استفاده از دستگاه چاپگر به مدت طولانی، باعث خشک شدن کارتریج شده و عملا کار چاپ را متوقف میکند. البته به سر رسیدن تاریخ انقضای کاربرد کارتریج نیز بر توقف عملکرد چاپ در این سیستم موثر است. برای بازیابی دستگاه، رفع اشکال کارتریج و استفاده بهینه از آن لازم است تا نسبت به تعمیر سیستم اقدام شود. در این مطلب به آموزش تعمیر کارتریج خشک شده پرینتر میپردازیم.
چرا چاپگر از کار میافتد؟
افرادی که با چاپگرهای جوهر افشان کار کردهاند، به خوبی با پدیده خشک شدن کارتریج و توقف چاپ آشنایی دارند. دلیل این مشکلات میتواند خشک شدن جوهر و باقی ماندن آن در سیستم باشد. پایان تاریخ مدت مصرف کارتریج جوهر افشان در سیستم چاپگر هم میتواند دلیلی برای توقف عمل چاپ به شمار میرود.
چگونه کارتریج خشک شده را تشخیص میدهیم؟
پیش از آنکه به رفع اشکال و تعمیر کارتریج خشک شده پرینتر بپردازیم، لازم است درباره آن اطمینان پیدا کنیم. به این منظور، کافی است یک نمونه چاپ را به آن سپرده و دکمه پرینت را بزنیم. خیلی زود از کیفیت بد و چاپ نامطلوب به مشکل موجود در آن پی میبریم. مواردی که عدم کار صحیح و کامل چاپگر را نشان میدهد شامل نکات زیر است:
- خطوط افقی سفید رنگ و جا افتادن خطوط چاپ نشانگر عملکرد ضعیف و ناقص دستگاه است.
- کمرنگ و مخدوش بودن چاپ نشانه دیگری است که خشک بودن کارتریج یا انقضای زمان مصرف آن را به ما یادآور میشود.
- ورود هوا به دستگاه که در اثر شارژ ناقص کارتریج صورت میگیرد به خشک شدن آن انجامیده و کیفیت چاپ را پایین میآورد.
- قرار گرفتن پرینتر در کنار وسایل گرمایشی یا زیر حرارت آفتاب هم به خشک شدن کارتریج آن منجر شده و کار پرینت را دچار اختلال میکند.
این مقاله برای شما مفید است : پرینتر جوهر افشان بهتر است یا لیزری ؟
تعمیر کارتریج خشک شده پرینتر با آب چگونه صورت میگیرد؟
پس از آنکه از دلیل توقف کار چاپ در پرینتر خود مطمئن شدید، چنانچه علت آن خشکی کارتریج باشد راههای مختلفی برای رفع اشکال آن وجود دارد.
اولین قدم در مسیر بازیابی و تعمیر پرینتر، تمیز کردن هد پرینتر جوهر افشان است. این کار به دو شکل دستی و خودکار انجام میشود.
وسایل لازم جهت تمیز کردن دستی کارتریج شامل الکل ایزوپروپیل، دستکش لاستیکی، روزنامه یا سفره و آب داغ میگردد. اما برای شستشوی کارتریج مشکی فقط از آب استفاده میشود.
سفره را در محیط پهن کرده، آب داغ را در ظرف گودی بریزید و آماده نگه دارید.
اکنون دستکش لاتکس به دست کرده و درب محفظه کارتریج را به آرامی باز کنید. با ملایمت تمام و بدون تماس پوست دست، کارتریج را از محفظه خود خارج و به شکل اریب روی روزنامه یا سفره قرار دهید. اما این کار را به صورتی انجام دهید که بخش خروج جوهر با روزنامه تماس نداشته باشد. این بخش را درون کاسه آب داغ قرار داده و حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید. چنانچه جوهر خشک شده در آن باقی مانده باشد، در این فاصله زمانی حل شده و درون کاسه آب پخش میشود.
در این مرحله کارتریج را از کاسه آب خارج کرده و با دستمال کاغذی کاملا خشک کنید.پس از اطمینان از تمیزی و خشک بودن کارتریج، آن را به آرامی در جای خود قرار دهید.
تذکر مهم:
هرگز کارتریج را با دست یا اشیاء چرب لمس نکنید. هر گونه آثار چربی میتواند آن را آلوده کرده و کار آن را مختل نماید. کاربرد دستکش لاتکس نیز برای آن است که چربی طبیعی پوست به دستگاه وارد نشود.
اکنون زمان آزمایش دستگاه است. کافی است با آن پرینت گرفته و از کیفیت کار آگاه شوید.
آیا مکش را میتوان برای تعمیر کارتریج خشک شده پرینتر بکار بست؟
برخی از قرار دادن کارتریج در آب چندان راضی نیستند و مکش را روش بهتری میدانند. برای انجام این کار جارو برقی را روی ملایم ترین درجه قرار داده سپس با قرار دادن نازل کارتریج به طرف پایین، سری جارو برقی را به آرامی به آن نزدیک و روی کارتریج بگیرید. اکنون درجه جارو را به تدریج بالا ببرید. جارو را تا خروج کامل جوهر در این حالت نگه دارید. پس از خروج کامل جوهر خشک شده، آن را با دستمال به خوبی پاک نموده و مجددا در جای خود قرار دهید.
اکنون پرینتر آماده آزمایش است و میتوانید با چاپ یکی دو برگ کاغذ آن را امتحان نمایید.
تعمیر کارتریج خشک شده پرینتر به صورت خودکار
برخی از انواع چاپگر قابلیت پاکسازی اتوماتیک یا خودکار دارند. در چنین مواردی دستورالعمل مربوطه در دفترچه راهنمای پرینتر ثبت میشود. اگر چاپگر شما از چنین نمونه هایی است، با مطالعه دفترچه راهنما، هد پرینتر را به روش خودکار ۴ الی ۵ بار تمیز نمایید.
چه زمان از کارشناس فنی برای تعمیر کارتریج استفاده میکنیم؟
در برخی موارد، علیرغم انجام تمام این مراحل، پرینتر تعمیر نشده و کارتریج آن به خوبی عمل نمیکند. در چنین شرایطی بهتر است کار را به اهل فن سپرده و از کارشناس مجرب کمک بخواهید. نمایندگی مربوطه با در اختیار داشتن افراد متخصص میتواند ضمن سرویس دهی به پرینتر شما، با تشخیص و حل مشکل دستگاه کیفیت چاپ را به روال عادی بازگرداند.