اشتراک گذاری

مادربرد چیست؟

مادربرد چیست ؟ مادربرد (Motherboard) ، مادربورد نیز تلفظ می‌شود. بورد اصلی یا مین بورد (Mainboard) و همه این‌گونه اصطلاحات به یک قطعه الکترونیکی اشاره دارند که در داخل دستگاه کپی، لپ‌تاپ‌ها، گوشی‌های موبایل، ساعت‌های هوشمند و همه این گونه گجت‌های دیجیتالی وجود دارد.

مادربرد چیست ؟ اگر محفظه کیس کامپیوترتان را باز کنید؛ بزرگ‌ترین قطعه داخل کیس را مشاهده خواهید کرد که قطعات کامپیوتری از جمله پردازنده (CPU)، حافظه موقتی (RAM)، هارد دیسک‌ها  (HDD)، کارت گرافیک (GPU) و سایر کامپوننت‌ها را به یکدیگر وصل کرده و انرژی الکتریکی و برق موردنیاز این قطعات را از طریق منبع تغذیه (PSU) فراهم می‌کند؛ این قطعه، مادربرد نام دارد. دستگاه کپی نیز قطعه ای به این شکل دارد.

مادربرد چیست؟

مادربرد چیست و چگونه کار می‌کند؟

همه کاربران کامپیوتر حداقل یک بار هم که شده برای کنجکاوی و مهندس‌ بازی، درب پشت کیس کامپیوتر خود را باز کرده‌اند و سرکی به داخل آن کشیده‌اند؛ اگر شما هم از این دسته از کاربران کنجکاو باشید، مطمئناً قطعه نسبتاً بزرگی که تمامی قطعات کامپیوتر بر روی آن سوار شده‌اند را دیده‌اید؛ به این قطعه برد اصلی، مین برد یا مادربرد (Motherboard)  می‌گویند. البته مادربرد در تمامی دستگاه‌های الکترونیکی مانند: موبایل، تبلت، لپ تاپ، دستگاه کپی، تلویزیون و … جا خوش کرده است و به کامپیوتر محدود نمی‌شود اما ما در این مطلب قصد داریم به مادربرد کامپیوتر اشاره کنیم تا پی ببریم که مادربرد چیست؟

مادربرد الکی برد اصلی کامپیوتر نشده است چراکه تمامی قطعات کامپیوتر از جمله: پردازنده، رم، هارد و انواع ورودی و خروجی‌ها بر روی این برد قرار گرفته‌اند و به لطف آن به یکدیگر متصل شده و با یکدیگر در ارتباط هستند؛ بنابراین مادربرد به عنوان مهم‌ترین بخش یک کامپیوتر علاوه‌بر برقراری ارتباط بین اجزا و سایر قطعات کامپیوتر، وظیفه کنترل کردن پردازشگر مرکزی یا همان CPU را برعهده دارد؛ از طرفی خود پردازشگر نمی‌تواند با اجزاء کامپیوتر ارتباط برقرار کند از این‌رو مادربرد پل ارتباطی بین تمامی اجزاء کامپیوتر با CPU نیز است این جوابی کوتاه بر مادربرد چیست است.

با مهم‌ترین اجزا مادربرد آشنا شوید

BUS

منظور از BUS یا همان باس، مسیرهایی است که داده‌ها از آن عبور می‌کنند؛ همانطور که اشاره کردیم مادربرد ارتباط بین تمامی اجزا و قطعات کامپیوتر با یکدیگر را فراهم می‌کند اما چگونه؟ درواقع بر روی مادربرد و بین قطعات و اجزا مختلف آن راه‌های ارتباطی وجود دارد که از طریق آن‌ها داده‌ها بین قطعات رد و بدل می‌شوند؛ به این راه‌های ارتباطی، BUS می‌گویند که هر چه عریض‌تر و باکیفیت‌تر باشند، سرعت انتقال داده‌ها و اطلاعات نیز افزایش پیدا می‌کند.

BIOS

BIOS یا بایوس یک سفت‌افزار یا Firmware است که درون یک چیپ بر روی مادربرد قرار گرفته است؛ منظور از سفت‌افزار یا همان Firmware، برنامه‌های سطح پایین و ثابتی هستند که در چیپ‌های الکتریکی ذخیره شده‌اند و کنترل دستگاه را در دست دارند به گونه‌ای که وقتی سیستم را روشن می‌کنید، بایوس وارد عمل می‌شود و شروع به تست تمامی ورودی‌ها و خروجی‌ها می‌کند، سپس سیستم عامل را راه‌اندازی می‌کند.

Southbridge و Northbridge

Northbridge یا پل شمالی یکی دیگر از مهم‌ترین اجزاء مادربرد به حساب می‌آید که انتقال داده از پردازنده به سایر قطعات مانند RAM و برعکس را کنترل می‌کند. Southbridge یا پل جنوبی نیز از طریق پل شمالی با پردازنده یا CPU در ارتباط است؛ علاوه‌بر این کنترلرهای ورودی و خروجی مادربرد در پل جنوبی قرار دارند از این‌رو یکی از مهم‌ترین وظایف پل جنوبی برقراری ارتباط بین کنترلرهای ورودی و خروجی با پل شمالی است. منظور از کنترلرهای ورودی و خروجی درگاه‌های USB، هارد دیسک، بایوس و … است.

CPU Socket

همه ما بارها این جمله را شنید‌ه‌ایم که “هر پردازنده‌ای به هر مادربردی نمی‌خورد” درواقع پردازنده‌ها، مادربردهایی را قبول می‌کنند که با آن‌ها سازگاری داشته باشند که این سازگاری به عوامل متعددی از جمله: تکنولوژی به کار رفته در ساخت پردازنده و رم، نحوه ارتباط با اجزا و همچنین نوع سوکت پردازنده بستگی دارد؛ درواقع اولین و مهم‌ترین فاکتور سازگاری پردازنده و مادربرد سوکت پردازنده است؛ منظور از سوکت پردازنده همان آرایش پین‌هایی است که در محل قرارگیری پردازنده بر روی مادربرد قرار گرفته است.

دیگر اجزاء مادربرد

  • اسلات‌های PCI

از جمله اجزاء مهم مادربرد باید به اسلات های پی سی آی اشاره کرد. تعداد این اسلاتها متفاوت است و برای اتصال کارت‌های صدا، مودم، تلوزیون، شبکه و… تعبیه شده اند.

  • اسلات کارت گرافیک

اسلات یا شکاف کارت گرافیک، برای اتصال کارت گرافیک مورد استفاده قرار می گیرد. البته در برخی از مدل های مادربرد، پردازنده گرافیکی ارائه می شود و به همین دلیل ممکن است GPU را در آن نبینید.

  • نگهدارنده‌ فن و هیت ‌سینک

این بخش برای اتصال پایه‌های فن و هیت سینک به مادربرد مورد استفاده قرار می گیرد.

  • باتری پشتیبان

باتری پشتیبان یا باتری بایوس یکی دیگر از اجزاء مادربرد است که وقتی سیستم خاموش است، برق مورد نیاز برای تنظیم ساعت و تاریخ را تامین می کند.

  • ورودی‌های usb

مادربردها بسته به مدل و ظرفیتشان، چند پورت یو اس بی دارند تا امکان اتصال دستگاه های جانبی را به لپ تاپ و کامپیوتر فراهم کنند.

  • اسلات‌های رم

به عنوان یکی دیگر از اجزاء مادربرد، باید به اسلات های رم اشاره کنیم. این بخش برای اتصال رم به برد اصلی استفاده می شود و بسته به نوع مادربرد، تعداد متغیری از آن‌ روی برد قرار دارد.

تعمیرات مادربرد

تعمیر مادربرد یک فرایند چند مرحله ای است که اگر درست انجام شود، بسیاری از مشکلات این قطعه و رایانه را برطرف می کند. یکی از اقداماتی که در روند تعمیر مادربرد انجام می شود، تعویض خازن های معیوب است. به این معنی که خازن های معیوب یا باد کرده با نمونه های جدید جایگزین می شوند تا عملکرد مادربرد به حالت عادی باز گردد. تعویض چیپ های شکسته هم اقدام دیگری است که همکاران ما انجام می دهند تا مشکلات برد اصلی سیستم برطرف شوند.

اقداماتی همچون عیب یابی تخصصی، لحیم کاری پایه اسلات ها، تعویض اسلات ها، تعمیر و تعویض باتری مادربرد، ترمیم کارت های صدا، شبکه و گرافیک، تعمیر و تعویض پل های جنوبی و شمالی، رفع ایرادهای عملکردی مادربرد و … نیز در شمار خدمات تعمیر مادربرد جای می گیرند. کارشناسان مجرب تعمیرات مادربرد در مرکز سخت افزار ایران، ضمن ترمیم و تعویض بخش های ذکر شده، ایرادهای عملکردی برد اصلی را برطرف می کنند. به این ترتیب، بسیاری از مشکلات رایانه نیز برطرف می شوند.

نمایندگی دستگاه کپی

نمایندگی دستگاه کپی به عنوان تنها نمایندگی رسمی و معتبر دستگاه‌ کپی، خدمات فروش، عیب‌یابی و تعمیرات تخصصی انواع دستگاه‌های کپی را به کاربران ارائه می‌دهد؛ این مرکز از کارشناسان خبره‌ای در زمینه فروش انواع دستگاه کپی برخوردار است که متناسب با نیاز و بودجه‌ کاربران بهترین مدل و نوع دستگاه کپی را به آن‌ها معرفی می‌کنند؛ بخش تعمیرات نمایندگی دستگاه کپی نیز از تکنسین‌های متخصصی در زمینه عیب‌یابی و تعمیرات تخصصی دستگاه کپی برخوردار است که پس از تماس شما با این مرکز به آدرس مورد نظر اعزام شده و با عیب‌یابی دقیق به تعمیرات حرفه‌ای دستگاه کپی می‌پردازند.

خدمات نمایندگی تعمیرات دستگاه کپی

امتیاز شما به این نوشته

مشکلت حل نشده؟😟 معطل چی هستی ؟!🤔 گوشی رو بردار و با 62948(021) تماس بگیر، مشاوره رایگانه!🤩